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The Appraisal Standards Board (ASB) of The Appraisal Foundation develops, interprets, and 
amends the Uniform Standards of Professional Appraisal Practice (USPAP) on behalf of 
appraisers and users of appraisal services. The USPAP Q&A is a form of guidance issued by the 
ASB to respond to questions raised by appraisers, enforcement officials, users of appraisal 
services and the public to illustrate the applicability of USPAP in specific situations and to offer 
advice from the ASB for the resolution of appraisal issues and problems. The USPAP Q&A may 
not represent the only possible solution to the issues discussed nor may the advice provided be 
applied equally to seemingly similar situations. USPAP Q&A does not establish new standards or 
interpret existing standards. USPAP Q&A is not part of USPAP and is approved by the ASB 
without public exposure and comment. 
 
 
Revision of Previously Published (2018-12) Q&A: 
In January 2018, the ASB published Q&A 2018-12, Employing an Extraordinary Assumption 
when a Client Provides Inspection Data. The original Q&A was retracted shortly after publication, 
and has been revised to more clearly convey the ASB’s guidance. The revised Q&A appears 
below.  
 
2018-12: APPRAISAL DEVELOPMENT – EXTRAORDINARY ASSUMPTIONS AND 
HYPOTHETICAL CONDITIONS (revised 3/29/18) 
Employing an Extraordinary Assumption when a Client Provides Inspection Data  
 
Question: 
A client has asked me to perform an appraisal, but instead of requiring me to physically inspect 
the subject property, they will provide me with the results of an inspection done by someone else. 
If I rely upon that inspection, should I employ an extraordinary assumption? 
 
Response: 
The answer to this question is dependent upon the appraiser’s judgment about the reliability and 
completeness of the information contained in the client-provided inspection report.  

The Comment to Standards Rule 1-2(e) states, in part: 



USPAP Q&A  Page 2 
 
 

 
2018-19 USPAP Q&A  March 29, 2018 

The information used by an appraiser to identify the property characteristics must be from 
sources the appraiser reasonably believes are reliable. 

If the appraiser determines that the information contained in the inspection report is reliable and 
sufficient to allow the appraiser to identify the property characteristics and develop credible 
assignment results, then an extraordinary assumption would not be necessary. 

However, Advisory Opinion 2, Inspection of Subject Property, contains the following advice:  

The appraiser must ensure that the degree of inspection is adequate to develop a credible 
appraisal. An appraiser cannot develop a credible appraisal if adequate information about 
the relevant characteristics of the subject property is not available. When adequate 
information about relevant characteristics is not available through a personal inspection 
or from sources the appraiser believes are reliable, an appraiser must withdraw from the 
assignment unless the appraiser can: 

• modify the assignment conditions to expand the scope of work to include gathering 
the necessary information; or 

• use an extraordinary assumption about such information, if credible assignment 
results can still be developed. 

An extraordinary assumption is an assignment-specific assumption that is made when an 
appraiser must rely upon uncertain information. The Comment to the USPAP definition of 
extraordinary assumption explains that: 

Uncertain information might include physical, legal, or economic characteristics of the 
subject property; or conditions external to the property, such as market conditions or 
trends; or the integrity of data used in an analysis. 

If the appraiser determines that the client-provided inspection data is not adequate to identify the 
property characteristics or if the appraiser believes that the data source is not reliable, the appraiser 
has three choices: 

(1) expand the scope of work to include gathering the necessary information, a process that 
might include, for example, discussion with the property inspector, personal inspection 
by the appraiser, or research from other data sources; 

(2) use an extraordinary assumption about such information if credible assignment results 
can still be developed; or 

(3) withdraw from the assignment.  
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2018-13: APPRAISAL REPORTING – CERTIFICATIONS AND SIGNATURES  
Signing and Labeling of Supplemental Certifications  
 
Question:  
I am using an appraisal form that has an appraiser’s certification which cannot be altered. The 
certification does not include USPAP’s required disclosure on whether I performed any services 
on the property in the three years prior to the assignment. May I simply add such a statement 
elsewhere in the report, outside of the certification? 
 
Response: 
No. Simply adding information in the body of a report is not the same as a signed certification. 
Any supplemental certification should be clearly identified, and it must be signed as required by 
Standards Rule 2-3. 
 
USPAP does not require the report to be signed; it requires a signed certification. USPAP 
acknowledges that signatures may appear elsewhere in the report, and if so, per the Comment to 
Standards Rule 2-3, any party signing elsewhere must also sign the certification. 
 
While USPAP does not require labeling the certification with that specific term, the certification 
must be similar in content to the language in USPAP’s Standards Rule 2-3, which starts with “I 
hereby certify that…” The Comment to Standards Rule 2-3 states that a “signed certification” is 
an integral part of the report, but it is a clearly differentiated part of the report. For example, it may 
be difficult for an appraiser to defend a statement on page 18 of an appraisal report as being a 
“signed certification” when the only signature is on page 6 below a list of items clearly labeled an 
Appraiser’s Certification. 
 
 
 
The USPAP Q&A is posted on The Appraisal 
Foundation website 
(www.appraisalfoundation.org). The ASB 
compiles the USPAP Q&A into the USPAP 
Frequently Asked Questions (USPAP FAQ) for 
publication with each edition of USPAP. In 
addition to incorporating the most recent 
questions and responses issued by the ASB, the 
USPAP FAQ is reviewed and updated to ensure 
that it represents the most recent guidance from 
the ASB. The USPAP Frequently Asked Questions 
can be purchased (along with USPAP and 
USPAP Advisory Opinions) by visiting the 
“Foundation Store” page on The Appraisal 
Foundation website. 

For further information regarding 
USPAP Q&A, please contact: 
 
John S. Brenan, Director of Appraisal 
Issues 
 
The Appraisal Foundation 
1155 15th Street, NW, Suite 1111 
Washington, DC  20005 
 
(202) 624-3044 
(202) 347-7727 fax 
john@appraisalfoundation.org  
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